Krystalglasur

Krystalglasur er mit hjertebarn. Det er en hel speciel glasurtype, som er meget vanskelig at arbejde med. Og selvom man tror, "at nu er den er", så kan resultatet være forskellig fra brænding til brænding.

Jeg blander alle mine glasurer selv fra grunden, så de kan ikke købes færdige noget sted.

Kigger man nærmere på en krystalglasur, er der i glasuren mange små eller større krystaller, "isblomster", som kan have forskellig form.

Inden vi fik termovinduer i vore huse og der kun var et enkelt lag glas i vinduerne, kunne man om vinteren opleve, hvis ruden var fugtig, og temperaturen udenfor krøb ned under frysepunktet, at der på ruden dannede sig "isblomster". De kunne være meget forskellige i formen.

Hvis du på Youtube går ind og søger på "Ice Bubble Magic" , kan du se en fin video om, hvordan isblomster vokser frem.

Det er faktisk det samme, der sker i krystalglasur, blot at temperaturen er 1100 - 1140° C højere.

Man starter med at varme ovnen / glasuren op til 1280° C. Så er glasurlaget på f.eks. en vase smeltet og flydende.

Så lader man ovnen køle ned, og omkring 1140-1100° C begynder krystallerne at vokse frem i glasuren. ( Hvis glasuren da ellers har den rette sammensætning for at danne krystaller, hvilket som minimun kræver tilstedeværelse af kvarts og zink, som i smelteprocessen danner "zink-orthosilikat" ).

Jeg har lavet rigtig mange brændinger med krystalglasur og mange hundrede glasurforsøg. Og selvom jeg bruger akkurat samme blanding som forrige gang, så kan resultatet variere ret meget. En krystalglasur er fuldstændigt uforudsigelig - har jeg fundet ud af. Det kan nok være flere ting som spiller ind, - f.eks. mikroskopiske forskelle i tykkelsen af glasurlaget, en forskel på 1 grad i varmen ved toptemperaturen eller måske højtryk eller lavtryk i vejret udenfor - jeg ved det ikke ! 

Som sagt skal glasuren være meget flydende for at krystaller kan vokse i den. Det betyder også, at en del af glasuren flyder meget ned over fodkanten på f.eks. en vase. Det er derfor naturligt, at de fleste ting er slebet i bundet – og ikke en fejl.

Prisen på min arbejder med krystalglasur ligger ca. 20% højere end mine andre ting. Det har flere årsager:

1. Prisen på ingredienserne i glasuren er dyre. 
2. Der er stor spildprocent med krystalglasur – en ret stor del mislykkes og må kasseres.
3. Der ligger ca. 10 års udviklingsarbejde bag.

Men så har man også fået en vase eller skål, som er helt unik, og som få andre keramikere arbejder med !