Pottemagerens dagbog

  1. Jeg vil indlede min dagbog med et fint digt af Nis Petersen:

  2. En pottemager kender den sødmetunge gru
  3. ved dag på dag at fylde
  4. lervaser på en hylde
  5. for nået til dens ende
  6. vemodigt at erkende,
  7. at de, der blev ham kærest,
  8. var de, som gik itu.

Det er en mors erfaring, det er en digters kår:
at skabe drøm tillive i leret på en skive
for sukkende at finde,
når nattens tid er inde,
at drømmene var skønnest
om det, der gik i skår.

  1. 3. oktober 2016

  2. Efter i nogle af de lune uger i September at have høstet og tørret blæretang ( og lidt ålegræs), er der blevet brændt et par sække blæretang til aske. Den 30. sep. blev de to første prøveglasurer blandet og glaseret.

Den 1. okt. blev de så brændt i el-ovnen, og søndag aften sent kunne ovnen åbnes – med stor spænding ! De er yderst spændende (se billedgalleriet), men egner sig mest til rustikke ting – f.eks. lampefødder og vaser – som ikke skal bruges til madvarer.

Så forude ligger der en lang række nye glasurforsøg !

17. november 2016

Endelig ! - efter yderligere 22 forsøg, er det lykkedes at få en brugbar blæretang-askeglasur frem. Det holdt hårdt, men stædighed belønnes da heldigvis en gang imellem !  Så nu kan der blive sildeskåle klar til jul.

For det var jo meningen med det hele - for hvad er mere naturligt for en sildeskål end at være glaseret med en glasur lavet af tang ?

Men processen var noget mere kompliceret end jeg havde tænkt mig: Først "høstes" blæretangen på ½ -1 meters vand - køres hjem - lægges op på tørrestativ - vendes og drejes jævnligt en to-tre dage - stoppes i sække - brændes af i en alm. brændeovn, men der skal fyres på hele tiden, for det futter hurtigt af - asken, som er meget anderledes end normal træaske (slaggeagtig) gemmes i spande - mases igennem en sigte med 1 mm huller - "vaskes" i vand 4 -5 gange (for at sænke pH-værdien, som i begyndelsen er helt opp på pH 14) - askeslammet tørres i løbet af 4-5 dage, og ENDELIG er asken klar til at blive blandet til glasur !

30. december 2016

Så gik det meste af 2016 - og nååeja – det med ”sildeskåle til jul” kom ikke lige til at holde helt !  Det bliver nok snarere engang i februar. Tang er drilsk – har jeg fundet ud af.  Men jeg skal nok få knækket koden !

De seneste par måneder er det heller ikke gået så hurtigt som ønsket – leddegigt i hænder/fingre er ikke verdens bedste kombination med at skulle dreje i ler ! Men der arbejdes på sagen !

Men trods alt er der et par meget spændende glasurer samt skulpturelle projekter på vej – så hold ud !

Et rigtigt godt 2017 til alle !

21. marts 2017

Endelig blev "tanglasur-koden" knækket - selvom det to godt et par måneder mere. Så nu er der sildeskåle - dog ikke alle med tangglasur. Den kræver en speciel lertype, så nye skåle skal først drejes.

Desværre påvirker leddegigten min drejekapacitet en hel del, så det går fortsat langsomt, men nye ting kommer der da dryppende henad vejen. I løbet af et par måneder vil der være en del nye ting fremme.

7. maj 2017

Så - endelig - kom tangglasuren helt i kontrol - og på den rigtige ler.  Den er smuk !  Og nogle nye vaser med begitning blev det også til. Samt en ny model tekande med læderhank.  Og så har je udviklet en ny model salt- og peberkværn. Meget stilren - glæder mig til at få nogle færdige om nogle uger.

Næste projekt bliver en tallerken af form som en pighvarre - det bliver spændende, men den første er nok først klar sidst på sommeren.

Leddegigten er p.t. i kontrol, så der vil blive drejet på livet løs de næste uger.

12. maj 2017

OBS ! OBS !    Har netop erfaret, at krus m. læderhank / skåle m. læderhank ikke tåler maskinopvask !  Det har jeg indtil nu været overbevist om, men det er altså ikke korrekt. Derimod tåler de alm. opvask i hånden, men læderet mørkner.  De købere af krus/skåle med læder som har kørt dem i opvaskemaskine, vil naturligvis få nye læderhanke. Kom med krusene, eller ring 23 92 71 00 / mail: th@pottemager-lundeborg.dk - så finder vi en løsning.     Jeg beklager meget !!!!

10. juli 2017

Så blev det sommer !  Og jeg fik efter en meget lang pause lavet en brænding i gasovnen. Der var som sædvanligt en hel del glasurforsøg med. Først og fremmest okseblodsglasuren - som jeg har jagtet nu i over et år- ser det ud til at jeg har fået fod på (se billeder i galleriet),  men også skåle med egeaske blev vellykkede. Dejligt !  Og så er jeg godt på vej med en lilla/obergine glasur, som jeg tror bliver super-god. Mere om den senere.

Pottemager Thorvald Brix Isager