Pottemagerens dagbog

  1. Jeg vil indlede min dagbog med et fint digt af Nis Petersen:

  2. En pottemager kender den sødmetunge gru
  3. ved dag på dag at fylde
  4. lervaser på en hylde
  5. for nået til dens ende
  6. vemodigt at erkende,
  7. at de, der blev ham kærest,
  8. var de, som gik itu.

Det er en mors erfaring, det er en digters kår:
at skabe drøm tillive i leret på en skive
for sukkende at finde,
når nattens tid er inde,
at drømmene var skønnest
om det, der gik i skår.

  1. 3. oktober 2016

  2. Efter i nogle af de lune uger i September at have høstet og tørret blæretang ( og lidt ålegræs), er der blevet brændt et par sække blæretang til aske. Den 30. sep. blev de to første prøveglasurer blandet og glaseret.

Den 1. okt. blev de så brændt i el-ovnen, og søndag aften sent kunne ovnen åbnes – med stor spænding ! De er yderst spændende (se billedgalleriet), men egner sig mest til rustikke ting – f.eks. lampefødder og vaser – som ikke skal bruges til madvarer.

Så forude ligger der en lang række nye glasurforsøg !

17. november 2016

Endelig ! - efter yderligere 22 forsøg, er det lykkedes at få en brugbar blæretang-askeglasur frem. Det holdt hårdt, men stædighed belønnes da heldigvis en gang imellem !  Så nu kan der blive sildeskåle klar til jul.

For det var jo meningen med det hele - for hvad er mere naturligt for en sildeskål end at være glaseret med en glasur lavet af tang ?

Men processen var noget mere kompliceret end jeg havde tænkt mig: Først "høstes" blæretangen på ½ -1 meters vand - køres hjem - lægges op på tørrestativ - vendes og drejes jævnligt en to-tre dage - stoppes i sække - brændes af i en alm. brændeovn, men der skal fyres på hele tiden, for det futter hurtigt af - asken, som er meget anderledes end normal træaske (slaggeagtig) gemmes i spande - mases igennem en sigte med 1 mm huller - "vaskes" i vand 4 -5 gange (for at sænke pH-værdien, som i begyndelsen er helt opp på pH 14) - askeslammet tørres i løbet af 4-5 dage, og ENDELIG er asken klar til at blive blandet til glasur !

30. december 2016

Så gik det meste af 2016 - og nååeja – det med ”sildeskåle til jul” kom ikke lige til at holde helt !  Det bliver nok snarere engang i februar. Tang er drilsk – har jeg fundet ud af.  Men jeg skal nok få knækket koden !

De seneste par måneder er det heller ikke gået så hurtigt som ønsket – leddegigt i hænder/fingre er ikke verdens bedste kombination med at skulle dreje i ler ! Men der arbejdes på sagen !

Men trods alt er der et par meget spændende glasurer samt skulpturelle projekter på vej – så hold ud !

Et rigtigt godt 2017 til alle !

21. marts 2017

Endelig blev "tanglasur-koden" knækket - selvom det to godt et par måneder mere. Så nu er der sildeskåle - dog ikke alle med tangglasur. Den kræver en speciel lertype, så nye skåle skal først drejes.

Desværre påvirker leddegigten min drejekapacitet en hel del, så det går fortsat langsomt, men nye ting kommer der da dryppende henad vejen. I løbet af et par måneder vil der være en del nye ting fremme.

7. maj 2017

Så - endelig - kom tangglasuren helt i kontrol - og på den rigtige ler.  Den er smuk !  Og nogle nye vaser med begitning blev det også til. Samt en ny model tekande med læderhank.  Og så har je udviklet en ny model salt- og peberkværn. Meget stilren - glæder mig til at få nogle færdige om nogle uger.

Næste projekt bliver en tallerken af form som en pighvarre - det bliver spændende, men den første er nok først klar sidst på sommeren.

Leddegigten er p.t. i kontrol, så der vil blive drejet på livet løs de næste uger.

12. maj 2017

OBS ! OBS !    Har netop erfaret, at krus m. læderhank / skåle m. læderhank ikke tåler maskinopvask !  Det har jeg indtil nu været overbevist om, men det er altså ikke korrekt. Derimod tåler de alm. opvask i hånden, men læderet mørkner.  De købere af krus/skåle med læder som har kørt dem i opvaskemaskine, vil naturligvis få nye læderhanke. Kom med krusene, eller ring 23 92 71 00 / mail: th@pottemager-lundeborg.dk - så finder vi en løsning.     Jeg beklager meget !!!!

10. juli 2017

Så blev det sommer !  Og jeg fik efter en meget lang pause lavet en brænding i gasovnen. Der var som sædvanligt en hel del glasurforsøg med. Først og fremmest okseblodsglasuren - som jeg har jagtet nu i over et år- ser det ud til at jeg har fået fod på (se billeder i galleriet),  men også skåle med egeaske blev vellykkede. Dejligt !  Og så er jeg godt på vej med en lilla/obergine glasur, som jeg tror bliver super-god. Mere om den senere.

24. aug. 2017

En brænding i el-ovnen den 18. aug. var ganske dejlig at åbne !  Her var de første to eksemplarer af pighvartallerkenen med, og de blev rigtigt gode, så dem kommer der flere af, - selvom de tager en hulens tid at lave ! Indtil videre må de nok betegnes om "prototyper", men nu er jeg ved at skyde mig ind på hvordan de skal laves. Og så fik jeg glaseret og brændt det første eksemplar af "dobbeltskålen" med udskæringer (som nu har stået og ventet et helt år på at jeg fandt den rigtige glasur til den), - den blev super-god ! Begge kan ses i billedgalleriet. Om 3-4 dage laver jeg en brænding i gas-ovnen, og her vil der blive brændt nogle nye store fade, som jeg forventer mig en del af - og så vil der selvfølgelig også være vaser med okseblodsglasur, - der som sædvanligt er fuldstændig uforudsigelige !

30, sep. 2017

I dag blev der så gennemført endnu en brænding i el-ovnen. Den kan åbnes i morgen aften, - og- som sædvanligt – er det frygteligt spændende ! Især når man har nikkel-glasur med. Nikkel er et helt specielt metal at arbejde med, - det kan give farver fra brun, blå, grøn til rød – afhængig af hvordan men sammensætter sin glasur. Har nu i 1½ år jaget en speciel nikkel-farve gennem mere end 100 forsøg. Med jævne mellemrum opgiver jeg  og skriver i journalerne ”ikke flere nikkelforsøg”, men så efter tre måneder så bliver det til: ”Nnåååe ja – skulle måske lige prøve igen” . Og ved den forrige brænding kom den helt rigtige farve frem ! Men var det blot et tilfælde – eller kan den reproduceres ?  Det værste en keramiker kan komme ud for er, ikke kunne reproducere en supergod farve ( har prøvet det nogle gange). Så derfor er morgenens ovnåbning specielt spændende.

Ellers er der nu styr på blæretang-glasuren, - som er utroligt smuk. Pudsigt, at farven på glasuren stort set er den samme som tangen har i sit naturlige element.

Men man skal jo ikke gå i stå, så den næste tang-projekt bliver at lave glasur af ålegræs – så det vil blive et ”vinter-projekt”. Desuden tar´ jeg om en god uge til Vimmerby i Sverige for at samle Rensdyrlav.  Måske kan der komme en god glasur ud af det. Tiden vil vise !

Når jeg åbner en ovn med nye forsøg kan jeg godt føle mig lidt som middelalderens alkymister. Ved godt, at jeg ikke kan lave guld, - men en god glasur et tæt på !

 

 

 

Pottemager Thorvald Brix Isager