Pottemagerens dagbog

  1. Jeg vil indlede min dagbog med et fint digt af Nis Petersen:
  2. En pottemager kender den sødmetunge gru
  3. ved dag på dag at fylde
  4. lervaser på en hylde
  5. for nået til dens ende
  6. vemodigt at erkende,
  7. at de, der blev ham kærest,
  8. var de, som gik itu.

Det er en mors erfaring, det er en digters kår:
at skabe drøm tillive i leret på en skive
for sukkende at finde,
når nattens tid er inde,
at drømmene var skønnest
om det, der gik i skår.

 

  1. 3. oktober 2016

  2. Efter i nogle af de lune uger i September at have høstet og tørret blæretang ( og lidt ålegræs), er der blevet brændt et par sække blæretang til aske. Den 30. sep. blev de to første prøveglasurer blandet og glaseret.

Den 1. okt. blev de så brændt i el-ovnen, og søndag aften sent kunne ovnen åbnes – med stor spænding ! De er yderst spændende (se billedgalleriet), men egner sig mest til rustikke ting – f.eks. lampefødder og vaser – som ikke skal bruges til madvarer.

Så forude ligger der en lang række nye glasurforsøg !

17. november 2016

Endelig ! - efter yderligere 22 forsøg, er det lykkedes at få en brugbar blæretang-askeglasur frem. Det holdt hårdt, men stædighed belønnes da heldigvis en gang imellem !  Så nu kan der blive sildeskåle klar til jul.

For det var jo meningen med det hele - for hvad er mere naturligt for en sildeskål end at være glaseret med en glasur lavet af tang ?

Men processen var noget mere kompliceret end jeg havde tænkt mig: Først "høstes" blæretangen på ½ -1 meters vand - køres hjem - lægges op på tørrestativ - vendes og drejes jævnligt en to-tre dage - stoppes i sække - brændes af i en alm. brændeovn, men der skal fyres på hele tiden, for det futter hurtigt af - asken, som er meget anderledes end normal træaske (slaggeagtig) gemmes i spande - mases igennem en sigte med 1 mm huller - "vaskes" i vand 4 -5 gange (for at sænke pH-værdien, som i begyndelsen er helt opp på pH 14) - askeslammet tørres i løbet af 4-5 dage, og ENDELIG er asken klar til at blive blandet til glasur !

30. december 2016

Så gik det meste af 2016 - og nååeja – det med ”sildeskåle til jul” kom ikke lige til at holde helt !  Det bliver nok snarere engang i februar. Tang er drilsk – har jeg fundet ud af.  Men jeg skal nok få knækket koden !

De seneste par måneder er det heller ikke gået så hurtigt som ønsket – leddegigt i hænder/fingre er ikke verdens bedste kombination med at skulle dreje i ler ! Men der arbejdes på sagen !

Men trods alt er der et par meget spændende glasurer samt skulpturelle projekter på vej – så hold ud !

Et rigtigt godt 2017 til alle !

21. marts 2017

Endelig blev "tanglasur-koden" knækket - selvom det to godt et par måneder mere. Så nu er der sildeskåle - dog ikke alle med tangglasur. Den kræver en speciel lertype, så nye skåle skal først drejes.

Desværre påvirker leddegigten min drejekapacitet en hel del, så det går fortsat langsomt, men nye ting kommer der da dryppende henad vejen. I løbet af et par måneder vil der være en del nye ting fremme.

7. maj 2017

Så - endelig - kom tangglasuren helt i kontrol - og på den rigtige ler.  Den er smuk !  Og nogle nye vaser med begitning blev det også til. Samt en ny model tekande med læderhank.  Og så har jeg udviklet en ny model salt- og peberkværn. Meget stilren - glæder mig til at få nogle færdige om nogle uger.

Næste projekt bliver en tallerken af form som en pighvarre - det bliver spændende, men den første er nok først klar sidst på sommeren.

Leddegigten er p.t. i kontrol, så der vil blive drejet på livet løs de næste uger.

12. maj 2017

OBS ! OBS ! Har netop erfaret, at krus m. læderhank / skåle m. læderhank ikke tåler maskinopvask !  Det har jeg indtil nu været overbevist om, men det er altså ikke korrekt. Derimod tåler de alm. opvask i hånden, men læderet mørkner.  De købere af krus/skåle med læder som har kørt dem i opvaskemaskine, vil naturligvis få nye læderhanke. Kom med krusene, eller ring 23 92 71 00 / mail: th@pottemager-lundeborg.dk - så finder vi en løsning.     Jeg beklager meget !!!!

10. juli 2017

Så blev det sommer !  Og jeg fik efter en meget lang pause lavet en brænding i gasovnen. Der var som sædvanligt en hel del glasurforsøg med. Først og fremmest okseblodsglasuren - som jeg har jagtet nu i over et år- ser det ud til at jeg har fået fod på (se billeder i galleriet),  men også skåle med egeaske blev vellykkede. Dejligt !  Og så er jeg godt på vej med en lilla/obergine glasur, som jeg tror bliver super-god. Mere om den senere.

24. aug. 2017

En brænding i el-ovnen den 18. aug. var ganske dejlig at åbne !  Her var de første to eksemplarer af pighvartallerkenen med, og de blev rigtigt gode, så dem kommer der flere af, - selvom de tager en hulens tid at lave ! Indtil videre må de nok betegnes om "prototyper", men nu er jeg ved at skyde mig ind på hvordan de skal laves. Og så fik jeg glaseret og brændt det første eksemplar af "dobbeltskålen" med udskæringer (som nu har stået og ventet et helt år på at jeg fandt den rigtige glasur til den), - den blev super-god ! Begge kan ses i billedgalleriet. Om 3-4 dage laver jeg en brænding i gas-ovnen, og her vil der blive brændt nogle nye store fade, som jeg forventer mig en del af - og så vil der selvfølgelig også være vaser med okseblodsglasur, - der som sædvanligt er fuldstændig uforudsigelige !

30, sep. 2017

I dag blev der så gennemført endnu en brænding i el-ovnen. Den kan åbnes i morgen aften, - og- som sædvanligt – er det frygteligt spændende ! Især når man har nikkel-glasur med. Nikkel er et helt specielt metal at arbejde med, - det kan give farver fra brun, blå, grøn til rød – afhængig af hvordan men sammensætter sin glasur. Har nu i 1½ år jaget en speciel nikkel-farve gennem mere end 100 forsøg. Med jævne mellemrum opgiver jeg  og skriver i journalerne ”ikke flere nikkelforsøg”, men så efter tre måneder så bliver det til: ”Nnåååe ja – skulle måske lige prøve igen” . Og ved den forrige brænding kom den helt rigtige farve frem ! Men var det blot et tilfælde – eller kan den reproduceres ?  Det værste en keramiker kan komme ud for er, ikke kunne reproducere en supergod farve ( har prøvet det nogle gange). Så derfor er morgenens ovnåbning specielt spændende.

Ellers er der nu styr på blæretang-glasuren, - som er utroligt smuk. Pudsigt, at farven på glasuren stort set er den samme som tangen har i sit naturlige element.

Men man skal jo ikke gå i stå, så den næste tang-projekt bliver at lave glasur af ålegræs – så det vil blive et ”vinter-projekt”. Desuden tar´ jeg om en god uge til Vimmerby i Sverige for at samle Rensdyrlav.  Måske kan der komme en god glasur ud af det. Tiden vil vise !

Når jeg åbner en ovn med nye forsøg kan jeg godt føle mig lidt som middelalderens alkymister. Ved godt, at jeg ikke kan lave guld, - men en god glasur et tæt på ! 

  1. 26. dec. 2017

Så gik der pludseligt et helt år ! Noget blev nået – og en hel del ikke !

Min intention om at samle rensdyrlav til glasur stoppede brat da min bil mellem Växjö og Vimmerby nægtede at køre videre. Efter en hel del bøvl og et hotelophold endte det med at jeg tog toget tilbage og bilen blev skrottet i Sverige. Nå ja, den havde så også kørt over 706.000 km, så var vel OK. 

Så det med rensdyrlav bliver først til næste år i september (skal jo også gerne ha´ lidt svampe med hjem !! )

I mellemtiden er det da også blevet til et Kalaha-spil (kan ses i galleriet) – dem kommer der afgjort flere af !

Nikkel-glasuren spøger fortsat i mit hoved.  Og efter over ca. 100 forsøg tror jeg, at jeg er tæt på at knække koden, - de seneste forsøg kan ses i Galleriet.  

Et af de kommende projekter er så at få lavet nogle taburetter med flettet lædersæde. Efter 40 år må det være på tide at få gang i dem igen !!

Glæder mig til et produktivt 2018 -  rigtig godt nytår !

 8. marts 2018

På trods af en udtrukket vinter med megen kuling, frostgrader og masser af is i havnen, er det lykkedes at holde varmen og dampen oppe i værkstedet, og jeg har været overraskende flittig !

Åbnede i går el-ovnen med den seneste glasurbrænding, - og der var rigtig mange ting som blev gode – dejligt !

Og et par nye glasurer som jeg har fået fod på. Kan ses i galleriet.

Men Nikkelglasuren – som jeg troede jeg havde styr på – opførte sig (igen – igen) anderledes !

 Nå, pyt, når jeg har sovet et par dage på det, er skuffelsen nok forsvundet, - om ikke andet, så fordi en helt anden glasurtype – krystalglasuren – viser gode takter. Lægger et billede i galleriet.  Men med Nikkelglasuren i baghovedet vil jeg ikke juble for meget endnu, - der går mindst 3 – 4 måneder før jeg kan være mere sikker på den.

Krystalglasur er en ekstremt fascinerende glasurtype ( og naturligvis også vældig besværlig ! ). Du ved måske, at når en fugtig glasrude fryser, så dannes der ”isblomster” på den, - ( ja, det sker jo ikke på en dobbeltrude, - som vi jo alle har i dag,  men i gamle dag, da ! )  Med en krystalglasur sker der akkurat det samme - - blot ved et temperatur som er godt 1.100 grader højere !  Glasuren i ovnen er ved godt 1.100 grader fortsat flydende, og når man så køler langsomt ned, vil der ( med den rette glasur ) dannes krystaller  ( ”isblomster” ) i glasuren –oftest med en anden farve end baggrunden. Det kan blive utrolig smukt.

Så det er bare at stå på med flere forsøg !!

 27. marts 2018

Den seneste brænding var en fornøjelse at åbne. Alt var OK og specielt var der to krystalglasurer som var meget vellykkede

Som jeg skrev den 8. marts, er krystalglasuren meget ”triggy” at arbejde med – men man har vel lov til at være heldig ! Om de så bliver lige så gode næste gang er spørgsmålet.  Men nu har jeg da fået ”blod på tanden”, så mange flere glasurforsøg er på vej.

De store asymmetriske dobbeltvase blev også god, så der kommer flere i den stil.

29.maj 2018

Åh ja, så kom vi til sidst i maj. Og sikken en måned – med stort set sommervejr hele tiden. Og jeg har haft den store glæde at lykkes med Krystalglasuren. Der ligger et par billeder i Galleriet. Det ser også ud til, at glasuren går at reproducer i forskellige farver. Så fremover vil der komme mange flere spændende Krystalglasurer.

Dobbeltvaserne har givet nogle tekniske problemer, så de lader vente på sig lidt, men jeg tror jeg har fået løst problemerne. Nu må vi se.

Nikkelglasurerne – som jeg troede jeg havde styr på – har drillet (igen, igen) så nu er de lagt på is et år eller to.

20. september 2018

Af en eller anden grund får jeg altid givet mig ud i projekter som er død-besværlige. Det gælder bl.a. krystalglasurerne, som jeg en overgang troede jeg havde styr på, - det har jeg bare ikke ! Det er vel to ud af ti som bliver rigtigt gode. Så der eksperimenteres fortsat på livet løs. Ved hver brænding er der vel 10-15 nye glasurprøver med.

Også dobbeltvaserne giver fortsat problemer. Formmæssigt synes jeg, at jeg har styr på det, men når de skal tørre kommer problemerne. Men det er jo så også to store vaser som skal tørre og trække sig sammen ens, - ellers revner de (når leret tørrer, trækker det sig en 5-7 % sammen). Det tror jeg så, at jeg har fundet en metode til at undgå, men det vil først vise sig om nogle uger.

Som et lille plaster på såret, så har jeg da fået lavet en ny taburet med flettet lædersæde. Det er så også bare 40 år siden jeg lavede den næstsidste – det var på værkstedet i Sverige.

Men ellers glæder jeg mig til efteråret, hvor jeg har flere spændende projekter på bedding.

26. sep. -18

Det er rart at kunne fortælle, at jeg er med på Limfjordens Kunstforenings Censurerede Efterårsudstilling i Struer med en skål og en vase med krystalglasur. Udstillingen har fernisering den 29. sep.

2. dec. -18

Så kom vi da ind i december, og efter en meget, meget lang tænkepause – ca. 1½ år – har jeg besluttet mig for at gå i gang med ”Søslangespringvandet”. Modellen kan ses i galleriet.

Springvandet skal gerne blive godt to meter højt, og er egentlig et mega-projekt, som jeg ikke er sikker på vil lykkes ! Det har i hvert fald krævet enorm tankevirksomhed og en hel del praktiske forberedelser. Dem er jeg nu næsten ved at være klar med. Senest har jeg til formålet opfundet en ”krukkevender” (den kan også ses i galleriet). 

De ting man drejer skal, efter lidt tørretid, vendes på hovedet, så man kan gøre dem færdige i bunden (man ”afdrejer”) – og efterfølgende skal tingene vendes flere gange, så de kan tørre jævnt.

Springvandet skal drejes i ca. 6 sektioner, og jeg starter med ½ sektion på 10 kg, - den skal så sættes sammen med en lignende halvdel, og når de skal vendes bliver det først vanskeligt !  I min ret fremskredne alder har jeg ikke kræfter til at løfte godt 20 kg i en arm – og så vende rundt og ta´ imod med den anden. (det kunne jeg måske da jeg var 30 – men ikke mere ! )  - så derfor var jeg nødt til at opfinde et hjælperedskab. Tror også at det kommer til at virke fint.

Jeg har tænkt mig at optage processen på video i takt med at det skrider fremad, og så efterhånden lægge dem på min hjemmeside og på Face Book.

Men ellers rigtig god jul til jer alle !

 

  1. 17. januar 2019

Så blev drømmen da lidt til virkelighed, for den 15. januar fik jeg drejet de to første halvdele til 1. sektion af slangespringvandet. Det var faktisk ret hårdt at dreje 2 x 10 kilo op, og mine stakkels arme, ben og hofter er fortsat ømme, - men det fortager sig vel.

I dag var de så så nogenlunde tørre til at blive vendt, - og her skulle så ”krukkevenderen” stå sin prøve, - og den virkede ! Herligt !

Nu skal de så stå 3-5 dage og stivne noget mere inden de kan sættes sammen,  og så skal jeg til at sætte slangedele på. Det bliver lidt af en udfordring, som jeg ikke helt har styr på endnu, men jeg har nogle ideer.

 

20. maj 2019

Så gik der lige ca. 4 måneder siden jeg startede på søslangespringvandet. Der er da heldigvis sket en del siden. Af de i alt syv sektioner er de 3 nu blevet brændt 1. gang, og 4. og 5. sektion er undervejs.  Så mangler der kun to sektioner, men de er meget nemme at lave.

I mellemtiden har jeg arbejdet intenst med specielt krystalglasurerne. Og det går fremad !  I dag åbnede jeg ovnen for endnu en brænding, og den var helt perfekt ! Hvilket ikke altid er tilfældet.  I brændingen var også prøver på to nye krystalglasurer – som er meget smukke.   Så dem kommer der helt klart flere af.

 

25. sep. -19

Nu er vi så i slutningen af september og efteråret er over os.  Og sommeren har været ret god – i hvert fald når det gælder krystalglasur. Der er kommet mange ting frem – selvom der også har været et par smuttere. Havde i det første halve år nogle tekniske problemer med krystalglasurerne, men dem ser det ud til at jeg har fået løst.

For en lille uge siden dukkede der så en helt ny krystalglasur op. Den er ret speciel, og det var nærmest et skud i tågen da jeg sammensatte den. Så nu har jeg set, at også Nikkel kan bruges til krystalglasur. Lægger et billede af den i galleriet.

Men ellers er jeg ved at få orden på de ting jeg skal have med på udstilling i Nyborg, hvor jeg er blevet inviteret til at udstille i Østfyns Kunstforening fra den 5/10 til den 20/10. Det foregår på Anders Draghes Gaard, Kongensgade 24.

Jeg udstiller sammen med maleren Mogens Sjøgaard fra Langeland, så det bliver spændende.

Alle er naturligvis velkomne. Ferniseringen er den 5. okt. -19 fra 11 - 13

 

  1.  27.  okt. -19

For en uge siden afsluttede jeg en udstilling i Østfyns Kunstforening i Nyborg sammen med maleren Mogens Sjøgård. Den løb fra den 5. okt. til den 20. okt.

Det var spændende at være med til, og forløb over al forventning. Dejligt !

Desuden – og ikke mindst – kan jeg fortælle, at jeg er blevet godkendt til at sælge keramik med krystalglasur fra keramikmuseet CLAY´s butik. CLAY ligger i Middelfart og er virkelig et besøg værd – det er et storslået museum ! 

Derudover skal jeg udstille på Gudme Bibliotek fra den 29/10 – 12 -12.

Ja, så er det bare med at få benene på nakken, og få drejet en masse !

 

  1.  15.   nov. -19

I dag hr jeg været i Middelfart på CLAY Keramikmuseum og aflevere en del vaser med krystalglasur. Museet har en afdeling, hvor udvalgte keramikeres værker sælges.

 Det var en god fornemmelse ! Så er det bare at håbe på, at salget går godt.

 23.  maj -20

Så gik der pludselig et halvt år siden seneste dagbogsnotat. Og selvom det har gået lidt langsomt, er der da sket lidt. Salget via CLAY har været fornuftigt – indtil Corona-pausen, men nu åbner de da heldigvis igen.

I  januar blev jeg enig med Galleri Korinth om at udstille der indtil videre. Her har der jo også været lukket ned, så vi må se hvad sommeren bringer.

I marts blev jeg inviteret til at udstille hos billedkunstneren Christina James Nielsen i hendes galleri i Ny Vestergade 13, Odense. Udstillingen startede i beg, af april, og salget har været fint samt medført en del besøg på mit værksted . Så nu er der efterhånden ved at være lidt tyndt på hylderne her.

Heldigvis har jeg planlagt en glasurbrænding sidst på ugen. Det er så også ved at være længe siden seneste glasurbrænding, for i jan. besluttede jeg mig for at skifte min gamle el-ovn ud med en ny. Og den får man jo ikke lige fra dag til dag – der er 6-8 ugers produktionstid på sådan en ( den er produceret i Sydtyskland).

Nu er den imidlertid på plads (hvilket var betinget af, at en væg blev revet ned for at få den gamle ovn ud og den nye ind),  men alt gik – ved venners hjælp – godt og den 22/5 lavede jeg den første 1.-gangs-brænding (forglødning) – og det kørte fint.

Nu er jeg så spændt på den første glasurbrænding, for to ovne er jo ikke ens, og vi skal først ”lære hinanden at kende”.

 1. juni 2020

Den først glasurbrænding i den nye ovn foregik den 29. maj. Styringen fungerede fint og den er lidt hurtigere end den gamle, men er jo så heller ikke så stor. Der gik også lidt mindre strøm - naturligvis. Den 31. kunne den så åbnes om formiddagen, og det var en glædelig overraskelse - Det der helst skulle gå godt - blev godt. Super ! Måske skal den have et par grader mindre næste gang. Men alt i alt en god brænding.

Pottemager Thorvald Brix Isager